Så vad behöver man om man vill börja medeltida?

Till att börja med så bör man hitta igen några andra medeltidare så blir det genast roligare ;-)

Under fliken "kontakt" hittar du din närmaste medeltidsförening i denna länk: http://nordmark.org

Här är en liten lista på vad som är bra att ha:

  • Pinterest - för att snabbare hitta bilder från manuskript, fynd från tidsperioden eller bara inspiration.


  • Kläder; ofta har föreningar lånekläder om man vill prova på, annars brukar det finnas ngn som kan hjälpa en att komma igång. Vill man sy eget direkt så skulle jag rekommendera att man syr en undersärk (underklänning/undertunika i oblekt eller vitt linnetyg) och ett överplagg i tunnare ylle/ lite pösiga byxor. Underplagget kan sen bäras till flera olika överplagg. Nedan visas ex på kvinnligt och manligt underplagg med enkla huvudbonader (dok på kvinnan och coif på mannen), 
       

    Tyg som linne och ylle kan man hitta lite varstans på tygaffärer, beställer du från nätet är det bra om du först beställer tygprover för både linne och ylle kommer i olika tjocklekar och täthet. Man vill ju helst att plagget ska vara bekvämt :-) 

Länkar att kika på för tyger, mönster m.m:

http://www.handelsgillet.se/shop/

http://korps.e-line.nu/

http://www.linnehem.com/

Självklart får man ha lite finare tyger som siden, sidenbrokad om man vill. Här är en klockärmad klänning i siden som jag hade en gång i tiden. Sen måste inte tygerna vara av äkta vara men de ska se ut som det för att bibehålla känslan av medeltid.


  • Skor Jag har fortfarande inte skaffat mig några "riktiga" skor. Till en början hade jag birkenstocks, sen hittade jag ett par skor i en secondhand butik som ser lite medeltidiska ut men som sitter jätteskönt på foten. Framöver kan man gå en kurs i att sy sina egna skor eller köpa på medeltidsmarknad eller på nätet.


  • Feastgeer - Vi har alltid med oss våra egna tallrikar, bestick och bägare på eventen.    Dessa atteraljer fyndar vi oftast på loppisar m.m. Vanligtvis består det av en tallrik i metall, en skål i trä, smidesbestick (mina är fyndade på Dollarstore men det finns mer "riktiga" bestick att köpa på nätet) och en bägare i metall eller keramik, fanns även glas.

Ja mer än så är det inte :-D

Bra att ha mer är luftmadrass  och sovsäck för det är rätt vanligt att vi sover på golvet vid övernattningsevent. Eller så sover vi i tält.